Dampremmende folie

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een dampremmende folie, ook wel dampscherm genoemd, is een laag in een bouwconstructie die geplaatst wordt aan de warme zijde van de isolatie om de diffusie van waterdamp vanuit de binnenruimte in de constructie te beperken en zo condensatie te voorkomen.

Omschrijving

Dampremmende folie fungeert als een barrière om te voorkomen dat vochtige lucht vanuit de binnenruimte in de constructie en de isolatie trekt. Als warme, vochtige lucht een koud oppervlak bereikt in de constructie, kan waterdamp condenseren, wat kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmel, houtrot en vermindering van de isolatiewaarde. Door de dampremmende folie aan de warme zijde (meestal de binnenzijde) van de isolatie aan te brengen, wordt het transport van waterdamp naar de koudere delen van de constructie geminimaliseerd. Het correct plaatsen en luchtdicht afwerken van de folie is essentieel voor een effectieve werking en om energieverlies door luchtlekken te voorkomen. Dampremmende folies worden toegepast in diverse bouwdelen, zoals daken, gevels, wanden en vloeren, met name in constructies waar temperatuur- en vochtverschillen tussen binnen en buiten aanzienlijk zijn of waar een hoge luchtdichtheid wordt nagestreefd.

Verschil dampremmend en dampdicht

Er wordt onderscheid gemaakt tussen dampremmende en dampdichte folies op basis van hun weerstand tegen waterdampdoorlaat (Sd-waarde). Een dampremmende folie heeft een lagere dampdichtheid dan een dampdichte folie. Dampremmende folies zijn geschikt voor situaties met normale luchtvochtigheid, terwijl dampdichte folies worden toegepast in ruimtes met een hogere vochtigheidsgraad, zoals badkamers.

Toepassingsgebieden

Dampremmende folies worden breed toegepast in verschillende delen van gebouwen, waaronder schuine en platte daken, gevels, en vloerconstructies, om de isolatielaag te beschermen tegen interne vochtbelasting.

Vergelijkbare termen

Dampopen folie

Gebruikte bronnen: